torsdag den 25. februar 2010

Del 2 af 2: hverdag, riots og jerusalem

...Lidt facts om den politiske udvikling den sidste uge:

Den israelske statsminister Benjamin Netanyahu lancerede for en uge siden, et kulturbevaringsprojekt til fredning og israelsk inddragelse af vaesentlige helligdomme paa vestbredden. Disse skal bl.a. forbindes med Israel i en stor "sevaerdighedsrute", som turister og israelere kan koere rundt paa tvaers igennem Vestbredden.
En af helligdommene der nu i foelge planen skal under komplet Israelsk kontrol, er Ibrahimi-moskeen i Hebron. Der har i 1500 aar ligget en moske og synagoge paa stedet hvor Abraham er begravet, (som jo er en profet for alle 3 religioner), og det var her, den foernaevnte Goldstein-massakre fandt sted. Siden har der vaeret utrolig meget sikkerhed omkring stedet og det er nu delt op, saa muslimer og joeder ikke kan komme i kontakt med hinanden.
Erklaeringen goer selvfoelgelig den israelsk-palaestinensiske konflikt religioes, og vil hoejst sandsynligt aktivere mere religoise former for politisk modstand. Dette er en Israelsk taktik man desvaerre ser mange eksempler paa: eksempelvis har israelske medier og politikere paa det seneste offentliggjort diverse korruptionsanklager mod Fatah, mens Hamas gaar fri fra anklager og dermed kan faa yderligere tilslutning.

Netanyahus udtalelse kom 2 dage foer Mohammed's (profetens) foedselsdag, og aarsdagen for Goldstein-massakren i 1994. I foeste omgang medfoerte udtalelsen strejke i Hebron, hvor alle butikker og skoler lukkede, og ugen derpaa har der vaeret demonstrationer i Hebron, og det meste af Vestbredden (se bl.a. link: http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8538948.stm).
Fra en naerliggende bakketop kunne vi se roeg fra demoen, og hoere de enorme brag fra israelernes Sound-bombs - bare rolig vi holdt os paa sikker afstand.

Den samme dag som protesterne, valgte de joediske bosaettere i Hebron at holde en folkefest for Goldstein - hurra, hvor var det fedt, du myrdede 29 uskyldige mennesker, wuhuu!
Forresten kan det naevnes, at volontoergruppen nu paa egen krop har oplevet, hvorfor der er naet over gaderne i den gamle bydel. Mette og Elise (iklaedt UNICEF-troeje!) gik alene paa en gade op ad en bosaettelse, da der kom (noget der forhaabentligt bare var) vand ned fra husene og derefter nogle store sten, saa de maatte soege ly i naermeste butik.

Vi oplevede israelske "night raids", da vi for et par dage siden var inviteret til middag i en landsby ved navn Edna. Vi havde en hyggelig aften med virkelig laekker mad og masser af oversoed te, og vi overnattede i huset, da det var besvaerligt at komme hjem om aftenen. Vi vaagnede imidlertid ved 3-tiden, da israelske soldater stormede nabohuset og anholdt naboen. Ifoelge Leilas soester, som vi var til middag hos, var dette et af mange raids og anholdeser, som blev foretaget i landsbyen den nat.
Tror nok vi har fortalt lidt om Leila, som er en meget soed kvinde, der saelger sit hjemmebroderede toej i den gamle by, og som altid inviterer os paa te og nogle gange aftensmad. Forleden da demonstrationerne var igang, gik hendes 15-aarige soen ud for at koebe broed, men blev anholdt af israelske soldater. Hun ved endnu ikke hvad anklagen er, men sandsynligvis er det deltagelse i ulovlig demonstration. Leila er helt knust, for hun kan ikke faa noget at vide om, hvor lang tid soennen skal blive i israelsk faengsel.

Lille film fra middag hos Leila: http://www.youtube.com/watch?v=sft4Uh-JCvo

Derudover har vi vaeret i Bethlehem i weekenden, og Niksi var ogsaa i Ramallah.
Vores billede af Palaestina er formet meget af Hebron, saa det er sjovt at komme rundt til andre byer, og se hvor vestligt orienteret Palaestina egentlig er. Hebron er Vestbreddens mest konservative by, og i modsaetning hertil havde stoerstedelen af kvinderne i Ramallah ikke toerklaede paa (heller ikke i Bethlehem, men det er fordi de er kristne), og i begge byer kan man koebe alkohol i kiosker, der er barer osv.

Nikolaj proevede paa vej til Ramallah at passerer igennem muren i de store bure, hvor man foeler sig utrolig meget som et dyr, men heldigvis var der ikke proppet med mennesker, som der ofte er. Derudover glaedede han, Mette og Elise sig selvfoelgelig over statsracismen, da der i hoejtaleren blev sagt "tourists walk through", og vi kunne gaa direkte igennem hele tjekket med vores pas loeftede, i modsaetning til den palaestinensiske kvinde, der havde staaet foer os i koeen, men som matte tage stort set alt sit toej af.
Den nyligt startede diskussion i Danmark, om det er etisk korrekt at have maskiner i lufthavnen, der kan se igennem toejet, saettes forresten i perspektiv hernede, hvor der i syv aar har vaeret roentgenmaskiner ved flere chechpoints, som ikke bare viser 'en noegen, men ogsaa giver radioaktiv straaling...

Hm, hvad er der ellers sket? Vi har vaeret til en ret sjov, stort anlagt koncert paa raadhuset med unge, der bl.a. inkluderede versioner af "Für Elise" paa keyboaerd med panfloejte-effekt og ikke mindst optraedden fra Hebrons foerste rapband, Black Revolution! Derudover er vi begge gledet i en stor klat humus i vores lokale supermarkede..


Damascus Gate ind til Jerusalems gamle bydel

Jerusalem set fra Olivenbjerget


I forgrunden ligger Graedemuren, joedernes helligste sted, i baggrunden Dome of the Rock, muslimernes 3. helligste sted.

Judas-kysset...



Paa tur i Bethlehem, Jesu foedeby, stadig hyggelig.


Maaske et lidt for begejstret faellesbillede foran muren, der oedelaegger tusinder af menneskers liv.

Her har vi et hus, der er blevet totalt omkranset af den..



Gode gamle Banksy

Til middag i Edna

Forresten er det paafaldende, hvor mange steder vi har set store skilte, der reklamerer for US-Aids programmer i Palaestina, hvilket er ret saa fucked up, naar man ser paa USA's normale enggagement i konflikten, hvor landet jo oekonomisk, militaert og politisk stoetter Israel i tykt og tyndt. Blandt andet er det eneste koebevand hernede eget af CocaCola, som for at "please" befolkningen har sat et lille stykke tekst paa hver flaske med ordene "proud of being palestinian". Det svarer i bund og grund til at en voksen mand med al kraft taever en lille pige, for derefter at give en slikkepind som undskyldning.


Vi ville ogsaa gerne have uploadet nogle billeder af de mennesker, som hver fredag lejer et kaempestort kors og baerer det hele vejen ad Via Dolorosa, men vi saa desvaerre ikke nogen, da vi var der..

1 kommentar:

  1. Hey there, love the picture of Jawad... wish I spoke Norwegian, anyhow, hope you're well, was just looking up "one big damn puzzler" on amazon and then I thought of you and reckoned let's find out what bjoergild means and hopla there's your blog....

    all the best
    Nike

    SvarSlet